Diarré – Lös i Magen

Magsjuka med akut diarré, kräkningar och magont dyker ofta upp väldigt hastigt. Lyckligtvis går det också över inom ett par dagar, även om du kan känna dig matt och hängig ytterligare en tid. Genom att behandla med probiotika kan du skynda på ditt tillfrisknande, eftersom mjölksyrabakterierna i produkten hjälper till att aktivera ditt immunsystem.

Symtom vid diarré Lactocare
Akut diarré kallas också för magsjuka eller maginfluensa. De vanligaste symptomen är häftig lös avföring, illamående, kräkningar, magont, feber och muskelvärk.

Orsaker till akut diarré
Sjukdomstillståndet orsakas vanligtvis av en virusinfektion, men kan även bero på en bakterie- eller parasitinfektion. Infektionen skapar en obalans i tarmens naturliga bakterieflora och påverkar slemhinnorna så att mer vätska än vanligt bildas, samtidigt som tarmarnas förmåga att absorbera vätska försämras. Detta leder till täta tömningar av lös eller vattning avföring, det vill säga diarré.

Du kan även bli lös i magen med diarré när du behandlas med läkemedel som antibiotika eller steroider, om du lider av tarmsjukdomen IBS, är laktosintolerant eller har rubbad bakterieflora i tunntarmen – så kallad bakteriell överväxt.

Behandling vid akut diarré orsakad av virus
En vanlig behandling vid akut diarré är läkemedel som innehåller loperamid, vars fördel är att det verkar snabbt och stoppar upp de täta tömningarna. Nackdelen är dock en rad oönskade bieffekter, exempelvis illamående, förstoppning, gaser i magen, huvudvärk och yrsel.

Studier visar att behandling med probiotika som innehåller värmebehandlade mjölksyrebakterier däremot inte ger några negativa biverkningar. Dessutom går tillfrisknandet lika fort som vid användning av loperamid. Probiotikans positiva inverkan beror på att den snabbt aktiverar immunsystemet. Effekten märks redan efter 3–5 timmar.

Den mest effektiva behandlingen mot lös avföring är probiotika som innehåller både värmebehandlade mjölksyrebakterier och jästbakterier. Jästbakterierna hjälper nämligen till att bevara tarmfloran frisk. Dessutom ser de till att öka produktionen av antikroppar och minska utsöndringen av natrium, vilket i sin tur gör att en mindre andel vatten lämnar tarmcellerna.

Diarré leder ofta till uttorkning, vilket stör kroppens balans av de salter som är livsviktiga för cellernas och organens funktion. Ett tillskott av magnesium vid akut diarré bidrar till att återställa denna balans.

Behandling vid akut diarré orsakad av bakterier
Även vid diarré som orsakats av en bakterieinfektion, till exempel Salmonella eller E. coli, kan probiotika lindra besvären. Probiotika innehåller mjölksyrabakterier som bland annat producerar mjölksyra när kolhydrater jäser i magen. Och fördelen med mjölksyran är att den hindrar tillväxten av de ovälkomna bakterierna. Vissa av de probiotiska bakterierna producerar dessutom naturligt antimikrobiella ämnen som dödar eller inaktiverar bakterierna.

Det kan dock ta 8–16 timmar innan du får full effekt av probiotikan.

Att tänka på när du är lös i magen

  • Drick vätska. Du förlorar mycket vätska när du har diarré. Därför måste du se till att dricka så ofta du kan, men bara lite åt gången.
  • Tvätta händerna. Eftersom magsjuka kan smitta är det viktigt att du tvättar händerna med flytande tvål när du varit på toaletten. Använd en egen handduk.
    Stanna hemma. Gå inte till jobbet när du är magsjuk. Och stanna gärna hemma en extra dag för att undvika att smitta andra.