En liten testpromenad

Idag hade jag tänkt mig en liten cykeltur, men fastnade framför datorn med att leta efter något träningsprogram för min Samsung Galaxy S2 som man kunde koppla ihop med ett pulsbälte och som sen skulle kunna lagra pulsinformation i R-R format och hittade så småningom något som hette Run.GPS.

Så när jag kände mig färdig teoretiserad så orkade jag inte cykla, så blev en promenad istället vilket var bra för då blev det utmärkt tillfälle att testa mitt senaste skoinköp… :-)

Den här gången blev det ett par Terra Plana Ultra som självklart är ett par minimalistiska skor utan häl-tå drop eller dämpning, vad annars? :-) Men lite annorlunda konstruktion än alla mina andra skor.

Först och främst är hela skon gjord i ett mjuk plastmaterial med  en löstagbar innersko man kan välja att ha isatt eller inte. Eftersom skon är i plast så är det inga problem att till exempel bada med skorna vilket var lite tanken med mitt köp. Praktiskt att bara behöva ha med sig ett par skor på min lilla cykeltur jag planerar senare i år, både för eventuella vattenaktiviteter och för att kunna går runt på stan.

Använder man skorna med innerdelen isatt blir det som vilken sko som helst, förutom att de nog är lite för små för mig så idag när jag gick med dom (barfota) så fick jag skavsår på ena hälen och lilltån på andra foten.

Dessutom tyckte jag att det var väldigt dålig känsla med vad man hade under fötterna med inneskon i satt. Tyckte inte jag kände när jag klev på stenar eller rötter och sådant, så det jag förmodligen kommer att göra är att använda dom med ett par strumpor, men utan inneskon. Dessutom finns det en liten ”tunga” man kan sätta in under snörningen så de inte är öppna

Men sammanfattningsvis ett par lite annorlunda skor så jag nog får testa lite för att se hur dom fungerar bättre, dessutom extremt lätta. 107gram per sko utan tungan, 114 gram med den isatt och 161 gram med innerskon vilket nog gör dom till de lättaste löparskorna jag hittat i alla fall.

Mitt andra minitest idag var ett nytt träningsprogram till telefonen nämligen Run.GPS. Anledningen till att jag funderar på något annat än Runkeeper som jag använt länge nu är återigen min cykling till Finland som jag planerar för.

Jag tycker ju väldigt mycket om att samla statistik på all träning som jag gör, och normalt sett så använder jag ju min Polar rs800cx pulsklocka för det men den har begränsningen att den har minne för att kanske lagra 16 timmars träning. Nu när jag ska vara ute i nästan två veckor enligt planen och inte kommer ha någon dator för att tömma den så går det ju inte.

Dessutom har jag lite speciella krav, jag använder ett program Fristbeat Athlete för att analysera allt jag gör och den kräver att pulsdatat är på R-R format, dvs att klockan eller programmet hela tiden sparar hur lång tid det förflyter mellan varje hjärtslag och att därmed varje slag finns registrerat. De flesta pulsklockor och smarphone program registrerar bara snittet, tex per 5 sekunders intervall så var pulsen 140bpm.

När det gäller pulsklockor som klarar av det här finns det från Polar RS800, RS800CX, S810 och CS600. Från Suunto finns de olika T6 modellerna samt ett pulsbälte med minne. Dessutom kan Garmins senaste klocka Garmin Forerunner 610 lagra R-R data också men vet inte om det finns något vettigt sett att få över datat från den, dessutom har den samma problem som de flesta av Garmins träningsprodukter, 8 timmar… Så utbudet är helt klart begränsat.

Så därav att jag fick för mig att försöka hitta något till telefonen, och för Android OS så var Run.GPS det enda programmet som verkade klara av just det, och dessutom klarade den bara av det med lite hacking…

Så vad tyckte jag efter dagens lilla promenad då? Nja, jag är inte helt övertygad ännu… Programmet verkar ju göra ungefär det som det ska… Det loggar hela rundan, däremot verkar det tappa gps kontakten ibland medan Runkeeper som jag körde parallellt hela tiden fick ett obrutet plot. Man kan se det på bilden ovan där det blir en lite armhävningssymbol, där tror programmet att jag har stannat men har i själva verket förlorat kontakten med GPS satelliterna.

En annan fördel med Runkeeper jämfört med Run.GPS verkar vara att Runkeeper även filtrerar GPS plottet lite bättre så den tar bort punkter som ligger helt galet (ibland).

Det som är trevligt med Run.GPS är att i stort sett allting går att modifiera både utseendemässigt och en hel del hur den ska logga data, så bland annat hur bra GPS signal den kräver för att plotta och det kan ju vara lösningen till mitt problem ovan.

Ett annat hyfsat stort plus är att det finns en Openstreetmaps baserat navigeringsprogram inbyggt i Run.GPS. Riktigt bra för att inte behöva köra två separata appar med ökad batteriförbrukningen som en följd. Testade den biten också, och visst funkade det, och gav hyffsat okay ruttning men tyvärr inte lika finputsad som OsmAND som är min favorit cykelnavigator hitintills så fortfarande två appar som gäller då…

Precis som med Runkeeper finns det även livetrackning men tycker nog att det är lite bättre implementerat på Run.GPS. När man tittar på Runkeeper envisas den hela tiden med att ändra zoominingsgraden så att hela rutten man kört är synlig hela tiden.

Det funkar om man springer en kort runda, men om man tex cyklar 60-70 km så ser man inte några detaljer och när försöker zooma in på kartan så zoomas det automatiskt ut… Dessutom hade Run.GPS lite justa funktioner så man kan göra embed på sina egna sidor med trackingen. Tyvärr så slutade den däremot att ladda upp var jag var efter 30 minuter så det var inget vidare ändå… Runkeeper funkade dock hela tiden.

Så vad är sammanfattningen då? Jo det är nog så att RUN.GPS är det program som har flest funktioner och är mest konfiguerbart, men är inte lika ”moget” och ”välputsat” som Runkeeper och verkar ha en del buggar. Navigeringen i Run.GPS funkar helt klart, och är trevlig att kunna ha både det och pulsdata uppe samtidigt när jag cyklar men frågan är om jag verkligen vill ha det då det verkar vara lite yxigt hur pulsdatat sparas. Jag måste helt enkelt tänka lite till…

Dagens promenad var bara en runda hemma som sagt, inget speciellt förutom att jag fick lite skav av att inte ha strumpor i för små skor men det var väl ungefär som man kunde förvänta sig… :-)