IBS – Irritable Bowel Syndrome

Tarmsjukdomen IBS är en förkortning för Irritable Bowel Syndrome och betecknar olika typer av besvär som rör mag-tarmkanalen, exempelvis magont, gaser och diarré. Varför sjukdomen uppstår är fortfarande oklart, och något botemedel finns tyvärr inte ännu. Däremot kan symtomen lindras med probiotika.

Symtom vid IBS
Sjukdomen IBS, även kallad irritabel tarm, karaktäriseras av smärtor i magen, kramper, gaser, uppblåsthet, rapning, diarré eller förstoppning.

Irritable Bowel Syndrome delas normalt in i undergrupperna förstoppnings-IBS, diarré-IBS och blandad IBS, beroende på vilket symtom som överväger.

Tillståndet har tidigare kallats för kolit, mukös kolit, spastisk kolon, nervös kolon och spastisk tarm. Nuvarande benämning är tänkt att återspegla att sjukdomen både har fysiska och psykiska orsaker och alltså inte är något som den sjuke hittat på.

Orsaker till IBS
Undersökningar visar att omkring 15–20 procent av den vuxna befolkningen i Sverige lider av Irritable Bowel Syndrome. Sjukdomen är tre gånger vanligare hos kvinnor än hos män och debuterar oftast i 30–40-årsåldern.

Orsaken till sjukdomen är fortfarande okänd, men diagnosen förknippas ofta med en obalans i bakteriefloran. Pågående studier vid Köpenhamns Universitetssjukhus visar att IBS-patienter har svårt att processa vissa typer av fibrer, kolhydrater och sockeralkoholer – så kallade polyoler – i tjocktarmen.

Ofta förknippas IBS med intag av skräpmat, men de nya studierna visar att även vissa typer av grönsaker, till exempel broccoli, sparris, majs och bönor, och frukter som äpplen och bananer kan orsaka problem.

Mycket tyder på att sjukdomen förvärras av stress, liksom av oregelbundna mat- och toalettvanor.

Behandling vid IBS
Idag finns inga läkemedel som botar sjukdomen, däremot ett flertal som lindrar. Studier visar till exempel att probiotika som innehåller mjölksyrabakterier minskar IBS-relaterade symtom som buksmärta, uppblåsthet, rapning, gaser, diarré och förstoppning.

Det beror på att de mjölksyrabakterier som kallas bifodobakterier och som även finns naturligt i tjocktarmen hjälper till vid jäsningen av fibrer och kolhydrater. Bakterierna omvandlar dessa näringsämnen till så kallade kortkedjiga fettsyror som har förmågan att stimulera tarmrörelser och underlätta matsmältningen.

En klinisk studie som utfördes under 2011 visar också att vuxna patienter med kronisk Irritable Bowel Syndrome blev avsevärt bättre efter att ha behandlats i två månader med probiotika baserat på olika arter av mjölksyrabakterier.

Att tänka på när du har Irritable Bowel Syndrome

  • Ät rätt. Undvik den mat som utlöser symtomen. Det kan vara mat som innehåller mycket fibrer, kolhydrater eller sockeralkoholer, men även olika typer av grönsaker och frukter som är svårsmälta.
  • Gå på toaletten. Regelbundna toalettbesök brukar göra att du mår bättre.
  • Motionera. Rörelse kan hjälpa mot symtomen.