Protein

Det finns på den svenska och internationella marknaden många olika kosttillskott med protein. Det finns också olika produkter som har olika ändamål med användningen av proteinet i produkten. Man använder nästan enbart protein som kosttillskott i samband med träning då det får sin effekt först när man tränar i samband med intag av protein som ett tillskott. Protein finns i många olika former då vi bland annat finner det som pulverform, i form av en bar samt som en färdig dryck.

Den form som är vanligast bland de som tar sin styrketräning på allvar är protein i pulverform. Med pulveriserat protein blandar man med vatten eller mjölk (förslagsvis lättmjölk) för att få en drink som sedan dricks efter en avslutad styrketräning på till exempel gym. Det sägs att kroppen mycket bättre, effektivare och enklare tar upp protein som är i flytande form och därför bör man föredra proteindryck framför protein som i form av en bar. Ett protein i pulverform kan även i folkmun kallas för proteinpulver, något som ofta har en koncentration av protein på allt från 50 till 90 procent beroende på produkt, tillverkare och ändamål. Med en proteindryck så får man i sig protein som hjälper kroppen att återhämta sig men även kunna förse muskler och större muskelgrupper med det protein som de kräver för att bygga volym, bli fastare samt bränna fett.

Det som gör protein till ett väldigt kosttillskott om man vill träna på ett mer effektivt sätt är att kroppen annars kan hamna i ett tillstånd man brukar kalla för katabolt. I ett sådant tillstånd då kroppen inte får protein som den önskar efter en träning så kan det bli en motsatt effekt där kroppen istället bryter ner muskler istället för att bygga muskler. Genom att regelbundet i samband med träning alltså inta protein i någon form så undviker man inte bara att muskler bryts ner utan man gör också så att muskler faktiskt byggs på ett effektivt och snyggt sätt som inte ser allt för konstigt ut som många tror.

En annan form av att inta protein är genom att äta en proteinbar som oftast består av cirka fyrtio till femtio procent protein. Att äta en proteinbar efter träning är inte bara effektivt utan kan även vara ett bra sätt att stilla hungern som ofta uppkommer efter genomförd styrketräning. På den svenska marknaden kan man hitta barer som kostar allt från tio till tjugofem kronor, de finns också i olika storlekar beroende på hur mätt man vill bli och hur mycket protein man vill inta efter träningen. Proteintillskott kan kombineras tillsammans med tillskott som innehåller vitaminer.

Det sista sättet att inta protein efter träningen är genom att köpa en färdig proteindryck som kan köpas delvis i livsmedelsbutiker men också på nätet. Genom att köpa proteindrycker på nätet så kan man också få mängdrabatt om man köper många, det finns också ett större och bredare utbud av proteindrycker vilket kan vara en fördel om man vill kunna välja mellan olika smaker och storlekar samt koncentration av protein i drycken.