Turistdiarré – Matförgiftning

De flesta som vågat sig bortom de vanligaste charterresmålen vet nog hur det känns att drabbas av turistdiarré – det vill säga matförgiftning. Boven i dramat är ofta en smitta som sprids via vatten eller mat som inte är ordentligt tillagad. För att slippa få resan förstörd kan du ta probiotika i förebyggande syfte.

Symtom vid turistdiarré
Turistdiarré, eller matförgiftning, är beteckningen för alla besvär med magen som kan uppstå under resor i länder med dålig vattenkvalitet. Förutom diarré är vanliga symtom magont, illamående, kräkningar och feber.

Orsaker till turistdiarré
Turistdiarré, eller matförgiftning beror oftast på att du ätit mat eller druckit vatten som förorenats. Vanligtvis är det bakterier, till exempel Salmonella, Shigella eller E. coli, som är ligger bakom föroreningen. Hos spädbarn är det däremot många gånger virus som orsakar matförgiftning.

Normalt tar det mellan ett halvt och två dygn från det att du smittats till sjukdomen bryter ut och på tre, fyra dagar är det värsta över.

Behandling vid och förebyggande av turistdiarré
Turistdiarré är vanligtvis inte ett allvarligt tillstånd och det går normalt över av sig själv. Dock kan svår matförgiftning leda till uttorkning, försämrad förmåga att ta upp näringsämnen och förstörd mikroflora. För att slippa drabbas kan du ha nytta av att behandla dig med probiotika i förebyggande syfte.

För att förhindra eller lindra turistdiarré rekommenderas ett intag av ett probiotikum som innehåller den typ mjölsyrebakterier som heter Lactobacillus acidophilus, i kombination med värmebehandlade mjölksyrebakterier.

Lactobacillus acidophilus har visat sig hjälpa till att förstärka tarmslemhinnans barriärfunktion, och de värmebehandlade mjölksyrebakterierna stimulerar kroppens immunförsvar. På så vis förhindrar den skadliga bakterier och virus att komma in i blodomloppet där de orsakar infektioner. Mjölksyrebakterierna producerar dessutom organiska syror och antimikrobiella föreningar som minskar risken för infektioner orsakade av mat och vatten som förorenats.

Den här typen av probiotikum bör du ta 5–7 dagar innan du ska ut och resa och sedan fortsätta under hela bortavaron. Behandlingen fungerar inte som en hundraprocentig garanti mot turistdiarré, men reducerar åtminstone både risken för och problemen kring sjukdomen kraftigt.

För snabb lindring av diarré rekommenderas värmebehandlade probiotiska bakteriekulturer som har förmågan att snabbt aktivera kroppens immunsystem. Just kombinationen av flera olika värmebehandlade bakteriekulturer hjälper till att avgifta tarmarna och gör det möjligt för hälsosamma bakterier att återställa mikrofloran i tarmarna. Effekten brukar märkas redan efter 3–5 timmar.

Att tänka på när du har turistdiarré

  • Drick vätska. Du förlorar mycket vätska när du har diarré, i synnerhet om du är i ett klimat där det är varmt och du dessutom har feber. Därför måste du se till att dricka vatten eller te så ofta du kan, men bara lite åt gången. Hoppa däremot över söta drycker, eftersom de ofta ger ännu mer diarré.