Vitaminer

Det finns många olika vitaminer i marknaden för kosttillskott. De vanligaste typerna av vitaminer som man intar i tablettform som ett komplement till vanlig kost är vitamin B, vitamin C, vitamin D och vitamin E. Vanligast intar man vitaminer i tablettform men det går även att inta vissa vitaminer i vätskeform, då i form av bland annat brustabletter. Vitaminer kan intas av syftet för att man misstänker att man har brist av något vitamin eller att man har andra behov av att regelbundet inta en viss typ av vitamin (B, C, D, E).

Den ena typen av vitaminer som finns på marknaden av kosttillskott är vitamin B som har flera olika egenskaper för kroppen och hälsan. Delvis så är vitamin B viktig för att hud och hår ska hålla sig friskt och fint. Det är inte bara för det yttre som vitamin B kan vara bra utan även energinivån i kroppen kan bli högre vid ett intag av vitamin B. Om det inte var för vitamin B så hade också aptiten vara dålig och man skulle i med brist av vitamin B kunna få smärre ätstörningar. Om man har dålig aptit så kan vitamin B vara en lösning på detta i det fall man har brist på det, men det kan också bero på annat.

Vitamin C kanske är en av den vanligaste typen av vitaminer som många förknippar med brustablett i vatten för att få sig en dos vitamin C. Vitaminen kan också intas genom tabletter och inte bara brustabletter. Det som gör vitamin C användbart som ett kosttillskott är det att den håller immunförsvaret uppe, det är därför man ibland hör att det är bra att äta frukt (som är rika på vitamin C) för att hålla sig frisk.

Ett annat vitamin som även den är relativt välkänd är vitamin D som man kan inta naturligt genom att äta feta fiskar (som till exempel lax) men även genom solljus tillförs vitamin D till kroppen genom huden. Man behöver primärt vitamin D för att hålla skelettet starkt, detta är anledningen till att personer som inte får mycket solljus ofta blir svaga och inte har så starkt skelett. I Sverige får vi mest i oss vitamin D genom solen på sommaren och inte lika mycket på vintern, då kan det vara bra att inta vitamin D som ett komplement till de få soltimmar vi har i Sverige på vintern. Vitaminer finns sol hälsokost och kan även kombineras med proteiner, om man t.ex. styrketränar.

Vitamin E är också det ett vitamin som man kan ta som kosttillskott för att kompensera ett lågt naturligt intag. Det som vitamin E är bra för är bland annat att hålla kroppen frisk genom att ge cellerna en god syreförsörjning och på så sätt öka deras livslängd på ett naturligt sätt.

Alla vitaminer kan användas som komplement till en vanlig kost och om man känner ett behov av någon vitamin som man kanske saknar så finns möjligheten att med kosttillskott i tablettform (eller annan form) komplettera och få en sundare hälsa.